vrijdag 3 januari 2014

De vuurwerkdiscussie

Je kon er opwachten rond de jaarwisseling ontstaat er weer vuurwerk. Niet dat spul wat we op oudejaarsdag en nieuwjaarsnacht afsteken, maar een heftige discussie omtrent het afsteken er van.

Het aantal dodelijke slachtoffers zou er voor pleiten om het afsteken van vuurwerk af te schaffen. Misschien is het efficiënter voor de tegenstanders van vuurwerk om hun energie in te zetten tegen oorlogen. Het daar gebruikte vuurwerk maakt immers veel meer slachtoffers of ben ik nu kniesoor en denk ik meteen te groot.

Oké, de beide voeten op aarde dan. Laten we werken verbieden er vallen immers geregeld doden op het werk door ongelukken of hartfalen. Sporten moeten we ook maar afschaffen ook hier vallen doden door ongelukken en hartfalen. Eén van de argumenten is het aantal dodelijke slachtoffers. Nee laten we bedden maar verbieden. Bedden zegt U? Ja, zeker met regelmatig worden er dode wereldburgers gevonden die in hun bed zijn overleden. Dat kan toch echt niet?

Zoals een collega al opmerkte : “Na 9-11 in Amerika waren een heleboel mensen bang om het vliegtuig te pakken uit angst om te sterven, sindsdien zijn significant meer extra verkeersdoden gevallen dan in de Twin Towers zijn omgekomen”. Voorzichtige conclusie is dat de oplossing erger kan zijn dan de kwaal.

Het afsteken van vuurwerk is nu een individuele keuze en een jarenlange gekoesterde vrijheid. In die keuze zit ook een heel sterk signaal verborgen. De keuze om het niet te doen. In mijn omgeving maken een aanzienlijk aantal mensen gebruik van, sommige mensen staan wel te kijken anderen zie je niet. Ook weer keuzes. Nu is er een groep mensen die vindt dat we persoonlijke keuzes moeten afschaffen en vuurwerk moeten verbieden en/of reguleren via centrale evenementen georganiseerd door de overheid.

Burgemeester van Aartsen pakt het heel voortvarend aan en stelt voor om op 1 januari 2015 het afsteken van vuurwerk in Den Haag te centraliseren met een spetterend vuurwerk boven de hofvijver. Daarmee dus individuele keuzes en vrijheden af te nemen van de burger, inclusief de keuze om het niet te doen. In ruil daarvoor de rijksbegroting te belasten, wat ongetwijfeld enkele lasten verzwaringen tot gevolg heeft. Waarom wil de overheid nu wel taken op zich nemen terwijl ze zo druk bezig is alles af te stoten?

Burgemeester van Aartsen heeft ongetwijfeld een rekensommetje gemaakt wat de jaarlijkse overlast kost en wat een vuurwerk show kost. Netjes afgekaderd op wat het de stad kost en niet wat het aan plezier voor de burgers oplevert. Ik ben benieuwd wat de show van van Aartsen mag gaan kosten. Een beetje prestige mag best in Den Haag, dus laten we naar London kijken. Jaarlijks een vuurwerkshow van 200.000 – 250.000 Britse ponden, 300.000 euries dus. Dit zijn alleen de kosten van het vuurwerk! Het hele evenement heeft overigens een budget van 1,9 miljoen pond voor alles wat daaromheen nog bij hoort. Zo’n 2,9 miljoen euro’s dus voor een grote stad. De Nederlandse gemeenten en belastingbetaler mogen hun borsten vast nat gaan maken.

Of zal dat meevallen? Ik denk het wel. Kijk maar naar mijn woonplaats Weesp. Het toekomstige (doom)scenario lijkt daar simpel te worden. Vuurwerk wordt als gevolg van de discussie verboden voor het individu. De gemeenten dienen een rol in te pakken gelijk vuurwerk op Koninginnedag of zoals het vanaf nu heet Koningsdag. In Weesp is echter niet de gemeente de baas over het vuurwerk, maar de milieu lobby. Dezelfde mensen dus die nu meestrijden voor het landelijk reguleren. Kortweg gezegd in Weesp zal er geen vuurwerk worden afgestoken.

En nu komt de echte win voor de overheid. De kosten zullen gebudgetteerd worden, maar er hoeft niet georganiseerd te worden. Voor de vorm gaat de gemeente nog even naar de rechter. De rechter verbied het vuurwerk en we hebben weer een potje voor onzinnige uitgaven.
De burger daarentegen trekt aan het kortste eind. Ziet zijn keuzevrijheid ingeperkt. Aan overlast die niets met vuurwerk te maken heeft wordt nog steeds niets gedaan. Belasting en heffingen stijgen gewoon en er komt nog minder voor terug.

Wat was er ook al weer met de kwaal en de oplossing? Welkom in 2014 en alvast een “spetterende Hofvijver jaarwisseling”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten