vrijdag 19 september 2014

Gebruik je kop zet een helm op

Lange tijd waren het spaarzame uitzonderingen "wielrenners zonder helm". Het aantal wielrenners zonder helm lijkt sinds deze zomer toe te nemen. Hoe dat komt durf ik niet te zeggen.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je op je fiets blijft zitten, maar een ongeluk zit in een kleine hoekje. Met de steeds drukker wordende fietspaden en een toename van beginnende race- en elektrische fietsers nemen ook de ongelukjes op de fiets toe.

Volgens een onderzoek in 2012 van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid overlijden 190 mensen en raken er meer dan 9.200 ernstig gewond als gevolg van een fietsongeval. Bij een derde (32%) van deze ernstig gewonde fietsers wordt hoofd- of hersenletsel geconstateerd. Deze mensen droegen geen helm.

Waarom dus niet gewoon die helm op. En niet alleen tijdens wedstrijden. Uit onderzoek blijkt dat 92% van vastgesteld hersenletsel ontslaat op trainingen en 8% in wedstrijden.

En waarom zou je het laten. Een moderne helm sluit goed af, is licht, zit lekker en ventileert goed. Ja, het kost een paar knaken. Een klein offer als je het vergelijkt met een gezin dat zonder jou verder moet. Of als je je eigen naam niet meer kan herinneren.

Gebruik dus je kop en zet een (fiets)helm op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten